Tuesday, 7 October 2014

Cara Membaca Label Makanan

Tip bagi Pesakit Buah Pinggang Kronik (CKD)

Jika anda menghidap CKD, anda mungkin perlu mengehadkan pengambilan sesetengah nutrien seperti natrium, fosforus atau kalium. Di samping itu, anda juga digalakkan untuk mengurangkan pengambilan lemak tepu dan lemak trans. Bacalah label pemakanan untuk membantu anda memilih makanan yang baik untuk kesihatan buah pinggang anda.
  • Lihat kandungan natrium pada label Fakta Khasiat Pemakanan.
  • Lihat senarai kandungan untuk melihat sekiranya terdapat penambahan fosforus dan kalium.
  • Lihat dakwaan pada label, seperti "rendah lemak tepu" atau "tanpa natrium".
Apakah yang harus saya perhatikan pada label Fakta Khasiat Pemakanan?

Lihat kandungan natrium pada label Fakta Khasiat Pemakanan. Sesetengah label ini juga mungkin menyenaraikan fosforus dan kalium, tetapi ia bukanlah suatu perkara wajib.

Apakah yang harus saya perhatikan pada senarai kandungan?
  • Semak jika terdapat fosforus, atau perkataan yang mengandungi PHOS atau FOS, dalam senarai kandungan. Kebanyakan makanan yang dibungkus mengandungi fosforus. Pilih makanan lain jika terdapat PHOS atau FOS dalam senarai kandungan pada label.
Kandungan: Kentang Terhidrat (Air, Kentang, Natrium Pirofosfat), Daging (Daging, Air, Garam, Natrium Fosfat), Wain...
Senarai kandungan ini menunjukkan bahawa makanan ini mengandungi penambahan fosforus.
  • Semak jika terdapat kalium dalam senarai kandungan. Sebagai contoh, kalium klorida mungkin digunakan untuk menggantikan garam dalam sesetengah makanan yang dibungkus, seperti sup dalam tin dan produk tomato. Hadkan pengambilan makanan yang mengandungi kalium dalam senarai kandungan. 

    Kandungan: Jus Tomato, Jus Sayuran, Kalium Klorida, Gula, Magnesium, Garam, Vitamin C (Asid Askorbik), Asid Sitrik, Ekstrak Rempah, Perisa, Disodium Inosinat, Disodium Guanilat.
    Senarai kandungan ini menunjukkan bahawa makanan ini mengandungi penambahan kalium.
freedom to live with peritoneal dialysis

Tahukah anda?

Bahan-bahan disenaraikan mengikut jumlah yang terkandung dalam makanan. Sesuatu makanan mengandungi paling banyak bahan yang pertama dalam senarai, dan paling sedikit bahan yang terakhir dalam senarai.
Semak dakwaan pada bungkusan untuk membantu anda mencari makanan yang:
Lebih Rendah Kandungan Lemak Tepu/Trans
Lebih Rendah Kandungan Natrium*
Tanpa lemak tepuTanpa natrium
Rendah lemak tepuSangat rendah natrium
Kurang lemak tepuRendah natrium
Tanpa lemak transKurang garam

* Natrium klorida (garam) digantikan dengan kalium klorida dalam sesetengah makanan. Jika anda perlu memantau pengambilan kalium anda, semak senarai kandungan.

Diadaptasi dari: NIH 2010, National Institute of Health. No. Penerbitan. 10-7407, US.

Cara Mudah untuk Mengurangkan Garam dan Lemak dalam Diet Anda

Kajian menunjukkan bahawa pesakit buah pinggang kronik (CKD), tanpa mengira diagnosis, berhadapan dengan risiko penyakit kardiovaskular (CVD) yang semakin meningkat, termasuk penyakit jantung koronari, serebrovaskular, vaskular periferal dan kegagalan jantung. Risiko ini berhubung rapat dengan pengambilan garam dan lemak yang tinggi dalam diet.

Natrium ialah suatu komponen garam. Natrium, yang sering terdapat dalam makanan masin, memainkan peranan penting bagi mengawal keseimbangan bendalir badan. Walau bagaimanapun, pengambilan natrium yang berlebihan boleh menyebabkan anda menahan dan menyimpan terlalu banyak air hingga meningkatkan tekanan darah. Tekanan darah tinggi sering mengakibatkan kerosakan lebih serius kepada buah pinggang yang bermasalah, seterusnya menjejaskan fungsi buah pinggang dengan lebih teruk dan menambahkan pengumpulan bendalir dan sisa dalam tubuh. Jika anda berada pada peringkat awal penyakit buah pinggang kronik (CKD), doktor dan pakar pemakanan anda akan memantau tekanan darah anda. Kawalan tekanan darah adalah penting untuk menangani penyakit buah pinggang, terutamanya pada peringkat awal. Pengambilan natrium yang terhad adalah disyorkan jika tekanan darah anda tinggi atau jika anda menyimpan bendalir di dalam tubuh.

Berikut adalah beberapa tip untuk merendahkan tahap pengambilan natrium harian anda:

Baca label: Garam mungkin dilabel sebagai garam, sodium/natrium atau monosodium glutamate (MSG) pada label nutrisi bungkusan makanan. Anda boleh mengabaikan peratus yang dinyatakan dan menumpukan lebih perhatian kepada jumlah mg natrium bagi setiap sajian. Untuk individu sihat, pengambilan garam harian tidak sepatutnya melebihi 2300mg. Anda mungkin akan menemui dakwaan seperti 'rendah natrium/low sodium' pada pembungkus produk yang bermaksud bahawa produk tersebut mengandungi kurang daripada 140mg natrium bagi setiap sajian atau 'tiada natrium/no sodium' yang bermaksud bahawa produk mengandungi kurang daripada 5mg natrium bagi setiap sajian.

Semula jadi bererti lebih sihat: Garam dan lada hitam adalah bahan yang sering digunakan dalam masakan. Apa kata jika anda menggantikannya dengan perisa semula jadi. Jus lemon, cuka, herba dan rempah ratus adalah di antara beberapa contoh bahan perisa semula jadi dan lebih sihat yang boleh menambahkan rasa masakan anda.

'Garam tersembunyi': Awas! Garam boleh menyelinap masuk ke dalam makanan tanpa kita sedari. Kuah, kuah salah, sos dan kulit ayam mungkin tidak terasa masin tetapi ia sebenarnya mengandungi tahap natrium yang tinggi. Pastikan anda mengambilnya secara sederhana dan gandingkan bersama makanan lain untuk menghindari pengambilan berlebihan.

Berbanding garam, lemak tidak semestinya memudaratkan kesihatan. Hakikatnya, orang dewasa yang sihat disyorkan untuk memastikan bahawa pengambilan tenaga harian mengandungi 30% lemak, iaitu syor yang lebih tinggi berbanding hanya 20% untuk protein. Lemak diperlukan untuk mengekalkan kelancaran fungsi tubuh seperti melindungi organ, menyerap vitamin dan membina komponen sel. Sekali lagi, ditegaskan bahawa kesederhanaan adalah kuncinya. Pengambilan lemak berlebihan boleh menyumbang kepada pelbagai komplikasi kesihatan seperti obesiti, penyakit jantung dan strok.
Berikut adalah beberapa tip yang boleh kita amalkan untuk mengurangkan pengambilan lemak harian:

~Kurangkan lemak yang ketara: Lemak dan minyak tergolong dalam kategori yang sama. Jika anda memasak daging atau ayam, cuba sebaik mungkin untuk membuang kulitnya dan semua lemak yang ketara. Dada ayam adalah lebih baik berbanding bahagian ayam yang lain kerana kandungan lemaknya yang rendah. Untuk penyediaaan salad pula, jangan amalkan penggunaan kuah salad, sebaliknya gantikan dengan jus atau perahan lemon. Mengeringkan makanan bergoreng dengan tuala kertas adalah salah satu tip untuk mengurangkan minyak. Jika anda menjamu selera dengan kari atau masak lemak, ambillah isinya sahaja dan kurangkan kuahnya.

~Gaya masakan yang lebih sihat: Menggoreng (seperti sambal) dan kaedah memasak berasaskan lemak (seperti kari dan masak lemak) sememangnya menggunakan banyak lemak. Paha ayam goreng boleh menyerap sehingga 2 sudu besar minyak yang mempunyai jumlah tenaga yang sama seperti 3 senduk nasi. Pilihlah kaedah gril, bakar, kukus dan sup sebagai kaedah masakan baharu yang lebih sihat. Jika anda gemar makan telur, ambil hanya 2 biji telur kuning seminggu, namun anda masih boleh mengambil telur putih setiap hari.

Lemak yang tinggi dalam makanan berproses: Menurut data Mayoclinic, makanan berproses seperti burger daging, nuget dan sosej mengandungi 8g lemak atau lebih yang bersamaan dengan 150kcal bagi setiap auns. Oleh yang demikian, marilah kita membuat pilihan yang lebih sihat dengan membuat sendiri burger daging dan memilih daging tanpa lemak seperti ayam segar, ikan dan telur (ambil telur merah sebanyak dua kali seminggu sahaja). Semasa makan di luar, hadkan kunjungan ke restoran makanan segera tidak melebihi 2 kali sebulan.

Kesedaran ialah suatu peringkat sebelum membuat perubahan dan untuk membuat perubahan, kita perlu memulakannya dengan menggariskan langkah-langkah yang mampu kita capai. Kita tidak perlu meninggalkan makanan kegemaran kita, membuat perubahan yang besar atau melakukan segalanya sekali gus. Apa yang sebenarnya kita perlukan ialah pengetahuan yang mencukupi mengenai makanan dan nutrisi, tip-tip dan panduan, dan kesederhanaan. Marilah kita mengamalkan cara pemakanan kurang garam dan rendah lemak untuk mengekalkan kesihatan yang lebih baik.

Artikel disumbang oleh: Ms. Noor Zarirah Bt Jusoh (Pakar Diet, Hospital Tuanku Ja’afar)

Buah Pinggang: Fungsi & Masalah

Apa itu buah pinggang dan di mana ia terletak?

Buah pinggang adalah dua organ dalaman berbentuk kacang sebesar genggaman anda. Ia terletak di kedua ruang tulang belakang anda di belakang tubuh pada aras pinggang.

Mengapa buah pinggang penting?

Fungsi buah pinggang adalah untuk mencuci darah dari sisa buangan dan lebihan air yang diperlukan tubuh.

Bagaimana buah pinggang berfungsi?

Sisa dan air yang berlebihan akan ditapis semasa darah melalui buah pinggang.

Apakah fungsi utama buah pinggang?

>>Untuk menyingkir sisa buangan

Jenis sisa yang selalunya disingkirkan oleh buah pinggang dipanggil "urea" dan "kreatinin".

>>Untuk mengawal jumlah cecair

Buah pinggang yang sihat mengawal jumlah cecair di dalam badan dan membantu membuang lebihan cecair dari darah.

>>Untuk mengawal tekanan darah

Tekanan darah perlu dikawal pada suatu tahap tertentu agar anda mempunyai cukup darah di seluruh tubuh anda. Mengawal tekanan darah pada tahap normal mengelakkan anda mendapat risiko masalah jantung. Jika tekanan darah tinggi, jantung harus berkerja lebih keras.

>>Untuk menyediakan penghasilan sel darah merah.

Buah pinggang menghasilkan hormon dipanggil erythropoietin, yang membantu tubuh menghasilkan sel darah merah.

>>Agar tulang kekal sihat.

Buah pinggang mengekalkan jumlah fosforus dan kalsium dalam darah; melalui imbangan ini, tulang akan kekal sihat.

Apabila Buah Pinggang gagal berfungsi:-
~Buah pinggang tidak menapis darah anda dengan baik
~Buah pinggang tidak mengeluarkan lebihan cecair dengan baik
~Ia boleh memberi kesan kepada tekanan darah anda
~Ia boleh menyebabkan anemia dan penyakit tulang

Secara umumnya orang merujuk kepada DUA jenis kegagalan buah pinggang:

1. Penyakit Renal Akut (ARD)

Kehilangan fungsi buah pinggang secara tiba-tiba adalah disebabkan oleh penyakit, kecederaan atau toksin. Banyak kes-kes ARD boleh dirawat dan kembali kepada normal.

2. Penyakit Buah Pinggang Kronik (CKD)

CKD adalah bentuk biasa kegagalan buah pinggang. Ini adalah apabila buah pinggang secara beransur-ansur kehilangan fungsi dan ini berlaku selama bertahun-tahun. Terdapat kerosakan yang kekal dan tidak boleh diubah, kerana struktur buah pinggang utama telah rosak. Antara punca-punca kegagalan buah pinggang kronik adalah penyakit kencing manis, tekanan darah tinggi yang tidak dirawat, radang, keturunan, jangkitan kronik dan penyumbatan buah pinggang.

SR Vita C Plus - Mencegah Selesema

Vitamin C memang terkenal dengan meningkatkan sistem imun badan. Cuaca lagi yg tidak menentu sejak kebelakangan ini jadi kita sangat perlukan vitamin C yg cukup di dalam badan kita. Shaklee mempunyai Sustained Release Vitamin C yang mampu mencegah kita daripada demam dan selesema. Ini kisah saya tentang Vita-C.

Selepas bangun pagi hari raya qurban yang lepas, tekak sudah rasa perit2 bila menelan air liur. Kepala pun macam berat semacam saja. Saya gagahkan juga untuk bangun. Then, selepas makan biskut sekeping dan minum air putih yang panas, saya telan 3 biji Sustained Release Vita-C Plus dan minum 2 gelas air lagi.


Sepanjang hari sibuk menyiapkan makanan, selesai buat sarapan, then buat rendang daging lagi, selebihnya bantu mama saya lah, selesai bacaan doa kesyukuran, kami menjamu selera sekeluarga. Selesai membasuh pinggan, saya solat dan telan vitamin C Shaklee lagi 3 biji. Barulah saya rehat.

Hari yang sangat memenatkan, dengan badan lagi tidak berapa sihat. Petang tu saya tertidur melihat Nazran bermain, badan pun rasa sejuk semacam. Malam tu saya terbangun rasa macam segar saja. So saya sediakan makan malam untuk suami. Alhamdulillah.. Pagi esoknya bangun sihat seperti biasa. Hari cuti ialah hari family.. Hehe..


Dapatkan semua produk Shaklee dan konsultasi kesihatan yg terbaik daripada saya, pengedar SHAKLEE anda dan keluarga...

"Prevention is better than cure"
Jom SIHAT, CELIK dan CANTIK dengan SHAKLEE

Sebarang pertanyaan
Sila Hubungi Saya,
Asdayanty Phone: 0136507465
Sid 1071673
Facebook: RH-Aszda Yanty

“Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit”